Notting Hill

Living wall terrace

Scroll to the rest of the content

Brief

Our client asked us to transform their dark, shady roof terrace and the rear of their house in Notting Hill. The space was small and enclosed by tall brickwork on two sides, which made it feel disproportionate to the rest of the floor space in the property. Much of the wall space was also covered in pipework, so we needed to look at ways of disguising this, but still allow access for maintenance. The brief was to incorporate as many plants as possible, without losing too much floor space, to lay a lightweight flooring that would not succumb to slippery green mould and to implement an atmospheric lighting scheme. Our client also had two reclaimed factory windows that had been renovated with mirrors fitted, that they wanted us to incorporate into the scheme.

Solution

We developed a scheme that covered one wall completely with a living wall, planted with shade tolerant plants that would look attractive all year round. We clad the pipe work and remaining brick wall with contemporary trellis, allowing access to the pipe work should it be required, and we finished the timber work in Farrow and Ball ‘Oval Room Blue’. The mirrors were set in the centre of the living wall and trellis opposite, to reflect light and greenery and create a sense of additional space from the interior of the property. We selected a composite deck for the surfacing, with a natural oak finish that would not rot or become slippery and set in copper finish uplighters to send warm light across the living wall in the evening.

Outcome

This space is a perfect example of what can be achieved, even in a very small space, with adequate investment to totally transform the look and feel of both the inside and outside of a property. Lush foliage now cascades across previously dull brick work and creates dramatic texture and colour. The clean and simple lines of the contemporary trellis give a sense of calm, allowing the detail of the planting and reclaimed factory mirrors to sit comfortably within the scheme. The hard wearing composite ‘Millboard’ decking provides a light and practical alternative to timber decking, whilst not compromising on look and feel.

Lush foliage now cascades across previously dull brick work and creates dramatic texture and colour. The clean and simple lines of the contemporary trellis give a sense of calm, allowing the detail of the planting and reclaimed factory mirrors to sit comfortably within the scheme.

BEFORE

AFTER

Similar case studies