MILLENIUM

Riverside Roof Terrace

Scroll to the rest of the content

Brief

This exposed roof terrace was void of any plant life and covered in plastic grass when our clients moved into the apartment. They commissioned Garden Club London to completely re-design the entire space that generously wraps around two sides of the building with impressive views towards Greenwich and over the river Thames. Our clients asked us to introduce a planting to provide visual interest, scent, colour and to attract wildlife to the rooftop.
The roof terrace was very hot in full sun and also exposed to strong winds so we had to incorporate a solution to provide wind protection.

Solution

We used a pedestal and joist system to support an oak effect, non-slip ‘Millboard’ decking, with a light finish that flows effortlessly with the interior surfaces. Working with our bespoke planter suppliers, we trialled a number of concrete-effect finishes in GRP (glass reinforced plastic), before selecting a finish that we were content with, to give a slightly industrial yet modern finish to the planters, contrasting against deep green foliage and a peppering of punchy flowers. The planters were designed to hide various services on the roof at staggered depths and heights and to accommodate a range of plants that suit the various conditions around the three terrace areas.

Outcome

The three areas of this roof terrace now have slightly different atmospheres, whilst maintaining a consistent and contemporary look throughout. The seating areas feel secluded and cosy without losing the sense of place and rooftop atmosphere. A range of plants and flowers provide year-round interest, including herbs for cooking outdoors. The hardwearing surfaces add character and depth to the space and will stand the test of time. A very special space that is a valuable addition to the client’s property and lifestyle.

 

We love our roof terrace design, the design team have worked in all weathers to produce an excellent quality finish. The plants attract lots of wildlife and we have a number of flexible outdoor ‘rooms’ within the terrace.

Finn, East London

Similar case studies